Inkontinencia idős kutyáknál

A kutyák életük során sok változáson mennek át. Akár fiatal, akár idősebb korban is előfordulhatnak egészségi problémák, melyek aztán esetenként, a kor előrehaladtával gyakoribbak lesznek. Ilyen, általában idősebb korban előforduló probléma az inkontinencia, mely azt jelenti, hogy az állat nem képes szabályozni a vizelet és/vagy széklet ürítését. Ez bizony elég frusztráló, nem csak a gazda, de a kutya számára is, főleg, ha korábban tökéletesen szobatiszta volt az eb.

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia tehát azt jelenti, hogy az állat nem képes kontroll alatt tartani hólyagja és/vagy belei működését. Amikor a kutya a gazdira néz, majd leguggol, hogy ürítsen a szoba közepén, esélyesen nem inkontinencia. Ugyanis az inkontinens állat esetében az ürítés úgy történik, hogy a kutya észre sem veszi, mi történik vele, csak amikor már túl késő van kiszaladnia. A korábban szobatiszta eb ettől megszégyenültnek érzi magát, sőt, lehet, hogy tart az esetleges következményektől, büntetéstől. Ám minden gazdának tudnia kell, hogy a valódi inkontencia nem a kutya hibája.

De miről ismerhető fel, hogy csak packázik velünk a kutya, valamilyen betegség miatt időszakosan gyakrabban ürít, vagy tényleg inkontineciával állunk szemben?

  • alvás közben szivárog a vizelet
  • alvás közben ürülő széklet
  • állás vagy séta közben csepegő vizelet, úgy, hogy előtte nem guggol le az állat
  • állás vagy séta közben ürülő széklet, úgy, hogy előtte nem guggol le az állat
  • nedves foltok az állat fekhelyén, párnáján, takaróján
  • vizelet és/vagy széklet szaga a kutya bundáján

Az inkontinencia kezdeti stádiumában úgy tűnhet, hogy a kutyát egyszerűen sürgeti a szükség, és ezért nem tudja visszatartani azt. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy az idősödő állatot gyakrabban kiengedi, vagy leviszi egészségügyi sétára, így könnyítve meg életét.

yorkie kutya a hóban pisil

Az inkontinencia diagnózisa

Amennyiben azt tapasztalja, hogy idősödő kutyája egyre többször lesz szobatisztasági baleset áldozata, érdemes elgondolkodni az okokon. Vajon tudatosan ürít a házban? Ha igen, akkor ez összefüggésbe hozható akár valamilyen betegséggel, vagy viselkedési problémával. Ám ha nem, és a fent felsorolt tüneteket észleli, akkor esélyes, hogy inkontinenciával állnak szemben.

Az okok

Első körben mindenképp érdemes megvizsgáltatni a kutyát az állatorvossal, nincs-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben. Egy idősebb kutyát egyébként is gyakrabban kell orvosi ellenőrésre vinni, akkor is, ha alapvetően fitt és egészséges. Inkontinencia probléma esetén valószínű, hogy a doki elvégez pár alapvető vizsgálatot, köztük vér- és vizeletvizsgálatot is.

Húgyúti fertőzések

Vizeletürítési balesetek esetében a leggyakoribb ok a húgyúti fertőzés. Amennyiben ez az ok, és az orvos a vizsgálatok során megállapítja, akkor antibiotikumot fog adni a kutyának. A húgyhólyag kövesedése vagy daganatos megbetegedése azonban általában műtéti beavatkozást igényel.

Vesebetegség

A húgyúti fertőzések, és egyéb húgyúti megbetegedések összefügghetnek a vese megbetegedésével, különösen idősebb kutyák esetében. Ha a vese megbetegszik, az állat jóval többet iszik, emiatt esélyesen jóval több vizeletet is ürít. Ezt pedig egy idősebb állat már nehezen tudja kezelni és kontrollálni, így a probléma inkontinenciához vezethet.

kutya lepisili a fát

Emésztőrendszeri problémák

Az emésztőszervi rendellenességek általában hasmenéssel, és egyéb székletürítési problémákkal járnak, ez pedig tűnhet inkontinenciának. Amennyiben a kutya széklete eltér a normálistól, érdemes állatorvossal megvizsgáltatni, aki ilyenkor különféle teszteket is végez, és nem kizárt, hogy röntgennel vagy ultrahanggal a hasűri szerveket is megvizsgálja.

Gerincproblémák

A gerinc problémái idegrendszeri problémákat okoznak, ez pedig inkontinenciához is vezethet. A porckorong betegséggel, vagy treumás gerincérüléssel küzdő állatoknál gyakrabban alakul ki inkontinencia. Amennyiben az idegi sérülés súlyos, az orvosi vagy sebészeti kezelése sem minden esetben oldja meg a problémát.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás idős kutyáknál gyakran előforduló probléma, amely erősen befolyásolja az állat mobilitását. A merev és fájó ízületek nehézkessé teszik számára a vizelet vagy széklet ürítését is, és lehet, hogy ezen okok miatt sokáig visszatartja a sürgető szükséget. Amikor már nem képes tovább tartani, elengedi, és megtörténik a baleset.

Agyi károsodások, betegségek

Az agy betegségei, károsodásai hatással lehetnek arra, hogy a kutya kontrollálni tudja vizelet- és székletürítését. Ez lehet agydaganat, vagy egy olyan fertőzés, melynek következtében az agy egy része károsodott. Előfordulhat demencia is, azaz kognitív diszfunkció vagy más néven szenilitás, mely bizony, a kutyáknál is gyakori probléma idősebb korban. Ez az állapot memóriavesztéssel, az állat nem tud koncentrálni, képtelen fókuszálni bizonyos dolgokra, nem realizálja a változásokat. A demencia egyik legkorábbi jele, hogy a kutya efelejti a korábban tanultakat, többek között a szobatisztaságot is.  A demenciára nincs gyógymód, de vannak módszerek, amelyekkel segíteni tud a kutyának. Egyes gyógyszerek és táplálékkiegészítők is hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítésében, és a folyamat lassításában.

kiskutya pelenkában

A kezelés lehetőségei

Vannak kutyák, amelyek kifejezetten jól reagálnak az inkontinencia kezelésére szolgáló gyógyszerekre és táplálékkiegészítőkre. Azonban a demencia miatt kialakult inkontinencia kezelése némiképp más módokat igényel. Érdemes ilyen esetekben elgondolkodni, milyen változtatásokkal tudna javítani az állat életminőségén, és persze hogyan tudja megőrizni saját otthona komfortérzetét.

  • Növelje a séták gyakoriságát. Amint a kutya evett, ivott, vagy éppen alvásból ébred, vigye ki azonnal, pont úgy, mint amikor kölyökkorában a szobatisztaságra nevelést kezdték.
  • A kutya kosarába, és minden olyan helyre, ahol szunyókálni szokott, tegyen vízálló takarót a párnái, takarói alá.
  • A vizelettel és/vagy széklettel szennyezett területeket olyan tisztítószerrel takarítsa, mely eltünteti a szagokat, így kedvence nem fog késztetést érezni, hogy oda járjon.
  • Könnyen elérhető helyekre tegyen kutyapelenkát, így szükség esetén kedvence gyorsabban odaér, ha sürgeti a szükség.
  • Súlyos esetben használjon kutyapelenkát, de ezt ne felejtse el gyakran cserélni, elkerülendő a bőrirritációt és a fertőzéseket.
  • Mossa le gyakrabban a nemi szervek és a végbéltájék környékét, hogy a szagokat eltüntesse, és megakadályozza az irritációt, valamint a fertőzéseket. Érdemes e területeken a szőrzetet is rövidre vágni, így könnyebben tisztán tarthatóak.

Sokszor nehéz megbirkózni kedvencünk öregedésével, és az ezzel járó problémákkal. Ám a kutya is megérdemli, hogy utolsó éveit szépen, békében és nyugalomban, a lehető legkényelmesebb módon élhesse le.

Ajánlott cikkek